onsdag 2 mars 2011

Vår kunskap kring känselsinnet

Tack vare hudens känselkroppar kan vi uppfatta smärta, kyla, värme, tryck och beröring (känselintryck). Huden är kroppens största organ.

Hudens uppbyggnad
Huden består av flera lager av olika typer av vävnader. Huden kan delas in i överhud, läderhud och underhud.
·         Överhud
Överhuden är den yttersta och synliga delen av huden. Tjockleken varierar men man har som mest överhud på områden som slits mycket, tex hand och fotsulor. Överhuden sitter fast i läderhuden genom ett så kallat basalmembran. I överhuden finns hudens pigment som skyddar oss mot uv-strålning.
·         Läderhuden
Består av bindväv och är både stark och elastisk. Det finns gott om blodkärl i läderhuden som därmed kan tillföra syre och näringsämnen samt föra bort restprodukter. I läderhuden finns också lymfkärl, känselkroppar, nerver, hårsäckar, talgkörtlar och svettkörtlar. Det finns olika sorters känselkroppar (receptorer) som reagerar på olika känselintryck (beröring, tryck etc.). I läderhuden finns också fria nervändar som reagerar på smärta och de olika impulserna leds sedan av nerver till hjärnan.
·         Underhuden
Består av bindväv och många fettceller. Fettvävnaden är värmeisolerande och stötdämpande och den fungerar även som en viktig fettreserv.

Hudens uppgift
·         Den ger skydd mot bakterier, virus, främmande ämnen och nötning
·         Hjälper oss att hålla kroppstemperaturen på rätt nivå
·         Förhindrar att man förlorar för mycket vätska
·         Utsöndrar vatten och salter genom svettning
·         Lagrar vätska och fett
·         Skyddar kroppen mot skadlig ultraviolett strålning från solen
·         Bildar D vitamin med solens hjälp som behövs för att kroppen ska ta upp kalcium till skelettet
·         Fungerar som ett stort sinnesorgan som kan känna kyla, värme, smärta, tryck och beröring
·         Signalerar till omgivningen när man rodnar eller blir generad.

Känseln
Känselcentrum sitter i hjärnan. När känselkropparna i huden registrerar något av de olika känselintrycken skickas impulser genom nervbanan till hjärnans känselcentrum. Det är först när informationen når känselcentrum som man registrerar upplevelsen.
Varje känselkropp tar bara emot information om en slags känselupplevelse, till exempel kyla. Känselkropparna är inte jämt fördelade över kroppen, man har exempelvis fler känselkroppar på fingertoppar och läppar än på ryggen där de sitter väldigt glest. Att vi har fler känselkroppar på fingrar och läppar beror på att det är de ställena som vi använder oss mest av för att exempelvis upptäcka möjliga faror.
Intressanta fakta från 118 100.se är att det på en fingertopp sitter ungefär 20 känselkroppar på en kvadratmillimeter. Fingertoppen är ca. en kvadratcentimeter vilket innebär att det finns ungefär 2000 känselreceptorer på en fingertopp.



Källor:
Sonesson, B. & Sonesson, G. (2001) Anatomi och fysiologi. Stockholm: Liber



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar