tisdag 26 april 2011

Västgötabergen och dess bergarter

Bergen runt om i Västergötland är såkallade platåberg. De finns i stort sett bara just här i hela Sverige, i Västergötland finns det ca 15 stycken. Platåberg är uppbyggda så att de har branta sidor och platta översidor. Bergen uppkom under tidsperioderna kambrium, ordovicium och silur (en tidsperiod på 130 miljoner år), och består av sedimentära bergarter. Under tidsperioden perm bildades ett täcke bestående av diabas på bergen.
*Sediment är material som sjunker genom vattnet och lägger sig på botten. Detta material kan efter mycket lång tid stelna och bilda sedimentära bergarter.   


Urberg:Urbergets innehåll varierar lite mellan de olika bergen. Halle- och hunnebergs urberg innehållet gnejsig granit och tonalit medan bland andra Billingen och Kinnekulles urberg innehåller granit och tonalit.   
Sandsten:Sandsten består av lager med olika grov sand som med tiden har fossilerats och bildat sandsten. Denna sand har en gång i tiden (530 miljoner år sedan) varit havsbotten därför kan man hitta fossiler från olika vattendjur ex trilobiter i sandstenen.
Alunskiffer:Sedimentlagren som fanns i syrefattigmiljö bildade alunskiffer som idag har högt organiskt innehåll och spår finns av många fossiler. Alunskiffer innehåller skifferolja och uran, därför har man använt det som bränsle vid kalkbrytning i Västergötlands många kalkbrott. Man har även utvunnit uran och använt detta som bränsle i kärnreaktorer. Detta är något man vill återuppta men protesterna är många och kraftiga.
Kalksten:I kalksten finns mikroskopiska kalkspatskorn från mikroorganismer. Kalkspat är ett mineral som bildas vid sedimentära förhållanden. Kalk bidrar till magra jordar som inte lämpar sig för odling utan kalkrika jordar lämpar sig bättre för bete. Detta förekommer mycket i jordarna runt Falbygden.

Lerskiffer:Lerskiffer består av lerslam som sedimenterats och sedan omvandlats till lerkiffer. Lerskiffer bidrar till bördig jord och lämpar sig väl att odla på, vanligt förekommande på Varaslättens åkrar.
Diabas – Trapp:Diabas är det vanliga namnet för denna bergart, trapp är ett namn den har fått till följd av sitt trappliknande utseende. Under tidsperioden perm kolliderade kontinenterna och sprickor i berggrunden  bildades, i dessa sprickor började så småningom magma att tränga upp och när denna svalnade och började stelna bildades diabasen.

När jag gick i mellanstadiet och vi läste om platåbergen fick vi lära oss en ”ramsa” för att komma ihåg de olika bergarternas ordning; Urberg Sandsten Alunskiffer Kalk Lerskiffer Trapp – Diabas = USA KLOCKAN TRE


// Malin Lindh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar